Ik ben Baukje de Boer.

Muziektherapeut. Zangeres. Koordirigent. Rituelenmaker. Wijze vrouw.

 

Ik begeleid zangprojecten voor vrouwen, waarbij je via het zingen in contact komt met je diepe vrouwelijke wijsheid en spiritualiteit. Ik doe dat door workshops, projectkoren en optredens te geven. Ik maak gebruik van muziek uit alle windstreken en van alle tijden.

Ik houd van Godinnen, oude culturen en vrouwenwijsheid. In 2016 ontdekte ik dat mijn naam, Baukje, afstamt van de Friese krijgsgodin Baduhenna. Bij die ontdekking voelde ik ineens een bijzondere kracht in mij opkomen. Haar naam ben ik gaan gebruiken voor al mijn muzikale activiteiten. Ik vind het bijzonder dat ik mij via haar kan verbinden met een oer-vrouwelijke entiteit uit lang vervlogen tijden.

 

In vroege culturen waren vrouwen de natuurlijke leiders van de stam. Zij werden als heilig beschouwd in hun rol als brenger van het leven. Wanneer men bij elkaar kwam werd er altijd gezongen. Zingen als manier om je op jezelf, de mensen om je heen, de tijd, de plaats en het kosmische af te kunnen stemmen.

De harmonieën van de stemmen werden als voertuig gebruikt om je op te tillen naar hogere dimensies. In onze tijd en cultuur is het niet vanzelfsprekend om bij bijeenkomsten te zingen. Toch is het een prachtig middel om meteen verbinding met elkaar te krijgen.

 

Ik merk dat wanneer wij als vrouwen samen komen, samen zingen, samen dansen, samen drummen, er iets heel oers in ons wordt aangeraakt. We herinneren ons iets van hoe het was en wat een enorme kracht dat in zich heeft.

En dan is het belangrijk om die wijsheid weer te ervaren en mee te nemen naar deze tijd. Wat kunnen wij er nu van leren? En kunnen wij opnieuw rituelen creëren die de functie hebben van toen, maar de vorm van nu? Zodat wij via het zingen weer opgetild kunnen worden naar andere dimensies. En het vrouwelijk leiderschap op ons kunnen nemen voor de nieuwe tijd!